KinderhulpGambia.reismee.nl

Fam Jallow Sukuta krijgt trampoline als kerst kado

2e deel zondag

Na Brufut zijn we onderweg bij een winkeltje gestopt 2 x yoghurt en wat crackers gekocht dit is onze lunch voor vandaag. Slaan water in en op naar Sukuta. Fam Jallow waar we 6 kinderen sponsoren bezoeken en verblijden. Het is altijd een warm welkom hier. Op de compound wonen 46 mensen dus eerst heel wat handjes schudden. Er blijkt ook nog een feestje te zijn. Wat vraag me niet maar er zijn veel oudere mensen in mooie kleding zitten her en der verspreid over de grond. Mannen apart van de vrouwen. Kom ik aan in mijn oude jeans en T-shirt tja kan het ook niet weten. Maar was no problem.

In Nederland konden we goedkoop aan een trampoline komen, om 6 kinderen altijd iets te geven en de rest niet voelde niet goed dus we wisten al gauw dat we deze trampoline hier zouden plaatsen. Grappig bij t uitpakken kijkt groot en klein wat er in zit. Ze kennen dit niet . Dus we gaan maar eea opzetten. Niet zo eenvoudig want de ondergrond waar hij moest komen was totaal niet vlak maar alles komt ook hier goed.

Kids kappen onkruid weg. Pabbie (schele) klimt in de boom en kapt wat takken handig weg. Iedereen schiet te hulp. Al snel komen uit diverse hoeken en gaten pikhouweel en scheppen tevoorschijn. Ondertussen deel ik aan de kids wat lolly's uit had dus niet genoeg want ook de oude oma's kwamen ja op = op.

Kregen lunch aangeboden en jawel rijst met beetje pindasaus. Nou ehh. Eet maar lekker op wij net genoten van onze yoghurt maar dan zie je tijdens feestje niets bijzonders. Geen vlees/kip of vis!

De vrouwen zijn druk pinda's aan t ontdoppen en als expert vd vorige keer werd me gevraagd of ik mee hielp. Natuurlijk! Ik bij de vrouwen en Fred en Ansu en heel veel kids bij de trampoline. Na het graafwerk is hij met heel veel hulp na 1,5 uur klaar en staat redelijk waterpas. De kids gaan in een rij staan en mogen om de buurt 20 x springen. Geen ruzie niks en ze gunnen het elkaar. Iets unieks voor ze en veel lachende gezichten. Klein en groot geniet.

Ik blijf pinda's pellen. Besef me nu hoeveel werk een zakje pinda's is. Pinda's in dop kopen, ontdoppen, dan via schud beweging in een mand/zeef de vlies verwijderen. Dan worden ze weer verkocht. Tjee t lever als je t per uur omrekent niks op. Maar het is wel gezellig. Dan vragen de vrouwen of wij met hun kerst vieren . Ik lach want ze weten niet eens wanneer het is. Snap het wel want ze weten ook dat we ieder jaar met kerst iets bijzonders doen. Neen we gaan met onze sponsor families naar het strand. Nou dan volgt de vraag of ik weer een keer kom koken. Laatste keer spaghetti met heel veel gehakt/tomatensaus. Eh heb eenmaal beseft hoe zwaar koken op houtvuur is en moet zeggen dat ik 1 ervaring eigenlijk wel genoeg vindt. Maar denk mee en ik vraag wat doos kip kost en weet de prijs van groente dus ik geef waar alle vrouwen bij zijn 1000 dls (25 euro) Iedereen blij want ook zij hebben nu op de hele compound een goede kerstmaaltijd met vlees/kip. Voor ons zo normaal maar daar een luxe. 40 mensen met kerst eten lekker het is zo simpel echt ik eet zelf die dag nog liever niets. We kletsen hier en daar nog wat de kinderen tonen vol trots hun uniform, zeker Awa die nu voor t 1e naar de kleuterschool gaat. Wij voelen ons hier thuis en hebben voor het eerst hier een lange tijd volbracht - mooie plaatjes op hun verzoek geschoten en als t duister wordt verlaten we met een goed gevoel deze familie die we met kerst weer zien.

Ik loop wat achter met mijn verhalen maar we zijn intussen al bij 'onze' school in Berending geweest en hadden vandaag een fantastische dag check uitreiking bij healthcentrum Kubuneh . Lezen jullie zsm. Moet beetje aan mijzelf denken want ben al 2 dagen ziek maar als dingen op t programma staan moet dat doorgaan.

Grtn ook van Fred

rest foto weer in foto album

Annemarie en Hans

Mooie plaatjes van de trampoline-dag,hoe houden de dames in Gambia hun kleding zo mooi........
Denk ook om jezelf Ivonne!

Fanny

Toppie!!!!!

Netten

Mooi verhaal en prachtig hoe iedereen geniet van die trampoline, een zeer goede actie.
Ivonne beterschap en hou op tijd rust, niet brak terug komen. Blijf goed op jezelf passen.
liefs de Netten

Wim en Ali

Hallo!
Wat prachtig de trampoline en iedereen plezier!
Mooie foto,s! En Ivonne, beterschap en doe het rustig aan.
Lieve groet, Wim en Ali.

annet en henk

leuke fotos wel even gezond weer terug komen he.geniet er van .de kuipertjes

P.Overliese

Hallo, we lezen jullie verslagen van alles wat jullie daar uitspoken . En jullie doen gewoon goed werk daar . Hebben jullie ook tijd om te genieten , en hoe is het weer , en is het er druk . Hebben jullie ook voorgedaan hoe je met zo,n trampoline de mooiste salto,s kan maken . Goed dat er mensen zijn zoals jullie , we denken aan jullie en vele groetje,s van ons uit een nat Veendam . Ria en Peter

Hamba