Noodhulp aan gezin in Kubuneh
Maandag stranddag en heerlijk genoten van de zon en de kinderen op het strand. 2e kerstdag dus we geven de boys allemaal flesje fris. In de avond eten bij Scala.
Dinsdag 7 uur opstaan en naar container in Brufut we hopen alle dozen mee te kunnen nemen. Door ze op de kopse kant op de imperiaal te zetten lukt het. Snel weer een Gambiaans broodje kopen en op naar Kubuneh in een toch wat lager tempo gezien ons gewicht. Onderweg delen we al heel wat pennen uit die we gekregen hadden van buurjongen Jasper. Verbaasd me keer op keer weer hoe welkom ze zijn..

Aangekomen bij dokterspost zien we dat de cheque van afgelopen week al een mooi plaatsje heeft. Er zijn wat patiënten en een jongen ligt op bed met malaria. Alles keurig schoon. Ik leid wat Nederlandse mensen rond die met Sainey gekomen zijn.
We horen wel dat er ook minder patiënten komen omdat er een toenemende armoede is. Zak rijst is echt 20 % gestegen. Veel alleenstaande moeders hebben het extra zwaar. Een daarvan is Sainibou
7 jaar geleden kreeg ze neurologische uitval, haar man verliet haar daardoor en nam hun enige zoon mee. ( ja als vrouw ben je dan niets meer waard). Dochter Amy bleef achter destijds 9 jaar. Zij verzorgde haar moeder. Wat een verantwoording op zo'n jonge leeftijd! Maar er is en was geen hulp en dus geen geld waardoor moeder al 2 x voor de dood is weg gehaald door oa zware ondervoeding. Deze vrouw is een ware vechter maar op dit moment weegt ze wederom slechts 34 kg. Haar zoon lamin woont weer bij haar (nu 11)vader is namelijk overleden en de dochter werkt een beetje als hulp haar dat salaris is echt te weinig waardoor Sainabou haar eten opoffert aan haar kinderen. Met alle gevolgen......
Healthcentrum zocht hulp want men kan via hun niet ieder gezin helpen dit gaat ten koste van aankoop medicatie bijv.

Kinderhulp Gambia heeft vandaag gezin bezocht, hadden al 50 kg rijst en een basis pakket(olie,suiker, meel, tomatenpuree, spaghetti etc) gekocht inclusief 2 kippen. Amy neemt eea in ontvangst en begint te huilen. Geen armoede in Gambia dammmm mensen zonder hulp komt t met deze familie niet goed en ik weet dat er veel meer van dit soort schrijnende gevallen zijn!
Buiten het levensmiddelen pakket hebben we direct al 1000 dls gegeven. Miv 2012 krijgt ze via de kliniek ( maar betaald door de stichting) iedere maand 1200 dls. ( 30 euro) Normaal moet er een vorm van selfsupport zijn maar in dit geval ook omdat de moeder een handicap heeft kan dat hier nu niet. We hopen dat het op deze manier ene stukje beter gaat met deze familie die het echt verdient.
We kijken ook in haar huisje en zien dat er slechts 1x 2 persoonsbed met matras is. Hier slaapt moeder en zoon. In de andere ruimte wel een bed maar geen matras. Amy slaapt op een srt van stretcher met een dun laagje schuimrubber. Triest want deze mooie meid heeft nooit een kans voor zichzelf gekregen. Haar beloofd dat er een goed matras komt maar dit moet nog even geregeld worden Ik hoop en weet t bijna wel zeker dat de Netten of Wim en Alie dit voor ons willen regelen in hun aankomende reis? Wat leuke kleding tzt is dan ook welkom voor haar. We nemen hier afscheid maar zijn dik onder de indruk dat mensen zo overleven.
Buiten de compound delen we nog schoenen uit gekregen van de Europaschool uit Muntendam.
Op naar Pabbie en familie dat lezen jullie dan weer morgen!
Hallo Ivonne en Fred,
Ach, ach, wat een armoe zeg, we willen zeker wat doen hoor.
Is Amy nu ongeveer 16 jaar? Dit ivm wat kleding.
We zijn benieuwd hoe het nu met Pabbie gaat.
Lieve groet, Wim en Ali.
Jazeker willen wij ook helpen. We horen het wel tzt.
Dit is toch ook echt armoede ten top. triest zo'n jonge meid met nog een heel leven voor haar.
OOk wij zijn benieuwd hoe het met pabbie is.
Liefs de Netten
Hoi Ivonne,
wat zijn jullie weer goed bezig. Wij gaan in maart weer en willen ook zeker wat doen! Zeg maar wat ze nodig heeft aan kleding, wat een matras kost (dan kunnen we dat vast gaan inzamelen hier) en wat we daar nog voor boodschappen kunnen doen!
Liefs,
Cheryl en Bob